8 Απρ 2012

O ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΓΚΟΛΦ


Με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Νότιας Δωδεκανήσου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6-4-2012 συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Αφάντου με κύριο θέμα συζήτησης την ανάλυση των όρων της διακήρυξης «υποβολή προτάσεων για την αξιοποίηση ακινήτου στην περιοχή Αφάντου της Νήσου Ρόδου» όπως αυτή δημοσιεύθηκε από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. στις 20/3/2012, και την διαμόρφωση πρότασης σχετικά με την προοπτική του Γκολφ  αλλά και ολόκληρης της παραλίας Αφάντου.  
Εκ μέρους της συντονιστικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ παραβρέθηκαν ο συντονιστής Νεκτάριος Σαντορινιός, ο επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «ΡΟΔΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» Δ. Γάκης και το μέλος της Γραμματείας του ΣΥΝ Διονύσης Γουβιάς.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αντηλλάγησαν απόψεις τόσο για το περιεχόμενο της διακήρυξης όσο και για την ουσία που είναι το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, αλλά βαπτίζεται «αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου».    Διαπιστώθηκε αρχικά ότι και οι δύο πλευρές δεν είναι αντίθετες στην αξιοποίηση του ακινήτου κάτω όμως από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι οποίες δεν διασφαλίζονται με την παρούσα διακήρυξη.
Η Συντονιστική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ νότιας Δωδεκανήσου, μετά την εποικοδομητική συζήτηση που έγινε με την Δημοτική Κοινότητα Αφάντου και των εκπροσώπων του κόμματος, καταλήγει στα ακόλουθα συμπεράσματα:
1.       Ενώ η έκταση των εγκαταστάσεων του Γκολφ Αφάντου είναι 450 στρέμματα, η διακήρυξη προβλέπει την εκποίηση συνολικά 1.858 στρεμμάτων, έκταση δηλαδή κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτή που καταλαμβάνει σήμερα το Γκολφ. Θεωρούμε ότι η επιπλέον έκταση δεν εξυπηρετεί το σκοπό της αξιοποίησης, αλλά ξεπουλιέται στα πλαίσια της συνολικότερης λογικής του ξεπουλήματος της Δημόσιας Περιουσίας που ψηφίστηκε με το μεσοπρόθεσμο.
2.       Στην διακήρυξη περιγράφεται η παραχώρηση κατά χρήση του αιγιαλού και της παραλίας της περιοχής σε μήκος 7 χλμ. Μια τέτοια παραχώρηση θα στερήσει από την περιοχή αλλά και το νησί της Ρόδου μια από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού, μετατρέποντας την σε ιδιωτική παραλία. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτή την εφιαλτική προοπτική.
3.       Η διακήρυξη αναφέρει ότι «Ο επιλεγείς επενδυτής θα έχει το δικαίωμα να αξιοποιήσει το Ακίνητο με όποιον τρόπο αυτός επιθυμεί κατά την απόλυτη διακριτική του ευχέρεια». Αυτό σημαίνει ότι ο επενδυτής θα έχει τη δυνατότητα να δώσει οποιεσδήποτε χρήσεις θέλει στο ακίνητο, ακόμη και να καταργήσει τη χρήση του γκολφ αν αυτό δεν εξυπηρετεί τα οικονομικά του συμφέροντα.
4.       Θεωρούμε απολύτως απαραίτητο πέραν της απόκρουσης οποιασδήποτε παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας να διασφαλιστούν όλες οι προσβάσεις προς την περιοχή και να διασφαλιστεί η ύπαρξη του υφιστάμενου δρόμου με την μετατροπή του σε δρόμο χαμηλής όχλησης με πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο.
5.       Πρέπει να επισημανθεί ότι στα πλαίσια του μεσοπρόθεσμου (Ν. 3986/2011) οι ιδιωτικές περιουσίες που τυχόν εξυπηρετούν την επένδυση απαλλοτριώνονται από το Δημόσιο προς όφελος του επενδυτή. Αυτό σημαίνει ότι πέραν των αναφερθέντων εκτάσεων, σε περίπτωση που ο επενδυτής κρίνει ότι ένα ιδιωτικό ακίνητο εξυπηρετεί τους σκοπούς της επένδυσης του, αυτό απαλλοτριώνεται υποχρεωτικά. Το ίδιο ισχύει και για περιουσία του Δήμου.
6.       Με τον τρόπο που προβλέπεται η αδειοδότηση των εγκαταστάσεων, αφαιρείται το δικαίωμα διεκδίκησης από το Δήμο οποιωνδήποτε αντισταθμιστικών οφελών.
7.       Η αξιοποίηση του συγκεκριμένου ακινήτου πρέπει να γίνει με σαφείς όρους πραγματικής ανάπτυξης για τον τόπο, προσφέροντας θέσεις εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς, διασφάλιση του περιβάλλοντος του νησιού και αποφυγή χρήσεων που είναι ήδη κορεσμένες στο νησί. Είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε άμεσα σε  ένα συνολικό αναπτυξιακό σχεδιασμό για το νησί μας που πρέπει να λαμβάνει υπόψη του την ανάγκη αλλαγής του μοντέλου ανάπτυξης. Το αναπτυξιακό μοντέλο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ το ζει σήμερα με τον πιο δραματικό τρόπο η οικονομία του τόπου και ο τουρισμός και τις συνέπειες του ο ροδιακός λαός  στο σύνολό του.
8.       Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της ήπιας αξιοποίησής του Γκολφ, στα πλαίσια της προώθησης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού που έχει ανάγκη η περιοχή μας. Συγκεκριμένα προτείνουμε τη δημιουργία αθλητιατρικών εγκαταστάσεων με πλήρη αθλητική υποδομή. Στα πλαίσια αυτά περιλαμβάνεται και η απαραίτητη υψηλής στάθμης ξενοδοχειακή υποδομή, όπως και η δημιουργία τουριστικών διαμερισμάτων για την παραμονή επισκεπτών είναι επιθυμητή, όμως είμαστε αντίθετοι στην δημιουργία παραθεριστικών κατοικιών με σκοπό την εκποίηση. Η δημόσια γη και μάλιστα σε παραλιακές εκτάσεις δεν είναι για ξεπούλημα.
Η Συντονιστική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνει ότι στα πλαίσια του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου, η παρούσα διακήρυξη δεν διασφαλίζει τα συμφέροντα της κοινωνίας του νησιού αλλά εντάσσεται στη λογική ξεπουλήματος της Δημόσιας Περιουσίας με οποιοδήποτε κόστος.
-          Λέμε  ΝΑΙ στην ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και στις ανάγκες της κοινωνίας και των εργαζομένων.
-          Λέμε ΟΧΙ στην ανάπτυξη προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων ερήμην της κοινωνίας και σε βάρος των εργαζομένων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ

Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, της Διεύθυνσης της Α' Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και της εξέ...