31 Οκτ 2008

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΤΟΥ





Επειδή έχει γίνει αρκετή κουβέντα για το κλειστό γυμναστήριο στο Φαληράκι για το οποίο η δημοτική αρχή αποφάσισε να πάρει δάνειο 3 εκ. ευρώ αξίζει να αναδημοσιευτεί ρεπορτάζ από την εφημερίδα Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ, πριν δύο χρόνια περίπου.


Για να φτάσουμε λίγες ημέρες πριν την δημοπράτηση του έργου (6,7 εκ. ευρώ), προηγήθηκαν αρκετά ευτράπελα, κατηγορίες και έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στο δήμο Καλλιθέας και την εκκλησιαστική επιτροπή.
Όταν ξεκίνησε ο σχεδιασμός του κλειστού γυμναστηρίου και των υπόλοιπων εγκαταστάσεων η εκκλησία είχε προτείνει να παραχωρήσει με δωρεά στον δήμο οικόπεδο στην περιοχή Περέχα.
Η συγκεκριμένη επιλογή δεν προχώρησε αφού το οικόπεδο ήταν μικρό και έτσι οι δύο πλευρές κατέληξαν στην επιλογή του οικοπέδου στα Λιβάδεια. Η συμφωνία προέβλεπε την παραχώρηση οικοπέδου 37 στρεμμάτων. Μάλιστα υπάρχει πρακτικό στο οποίο αναφερόταν ότι ως αντάλλαγμα η εκκλησία θα εισπράττει τα μισθώματα από τα κυλικεία του γηπέδου. Αφού έγιναν οι απαραίτητες μελέτες δημιουργήθηκε πρόταση για ολοκληρωμένο αθλητικό κέντρο με κλειστό γυμναστήριο, πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, γήπεδα τένις και 5Χ5.
Μετά την ολοκλήρωση των μελετών η εκκλησία άλλαξε γνώμη και άρχισε να αξιώνει οικονομικές απαιτήσεις. Αφού δεν βρέθηκε η χρυσή τομή η διαμάχη κατέληξε στα δικαστήρια και τελικά ο δήμος κέρδισε την αναγκαστική απαλλοτρίωση 13 στρεμμάτων. Το πρωτόδικο δικαστήριο διάταξε για την απαλλοτρίωση ποσό 90.000 ευρώ, αλλά μετά από έφεση της εκκλησίας το ποσό εκτινάχθηκε στα 260.000 ευρώ.
Ο δήμος κατάφερε να εισπράξει το παραπάνω ποσό από το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» και έτσι άνοιξε ο δρόμος για την υλοποίηση του έργου.
Στον δήμο έχουν παράπονο από την στάση της εκκλησιαστικής επιτροπής που άλλαξε την αρχική απόφαση για δωρεά 37 στρεμμάτων. Η άποψη της δημοτικής αρχής συνοψίζεται στις παρακάτω προτάσεις: «Πλέον θα ολοκληρωθεί η μισή μελέτη και η ευθύνη ανήκει στην εκκλησία. Ο ρόλος της θα πρέπει να είναι κοινωνικός με προσφορά στη νεολαία του τόπου και όχι η προσφυγή στα δικαστήρια για διεκδίκηση παραπάνω χρημάτων. Ο δήμος θα απαιτήσει τα 260.000 ευρώ να επενδυθούν στις Καλυθιές και να μην δοθούν για άλλες ανάγκες. Θα προτείνουμε με αυτά τα χρήματα να κατασκευαστεί το κέντρο ΚΑΠΗ στην Αγία Παρασκευή. Αν δεν υπήρχε αυτή η αλλαγή στάσης τώρα θα είχε ολοκληρωθεί το κλειστό γυμναστήριο».
Το κλειστό γυμναστήριο θα κατασκευαστεί σε έκταση 4 στρεμμάτων και ο υπόλοιπος χώρος θα χρησιμοποιηθεί κυρίως ως πάρκινγκ.


Υ.Γ. Οι μακέτες είχαν δημοσιευτεί στη δημοτική εφημερίδα ΤΑ ΕΝ ΔΗΜΩ. Ισως η τελική μορφή του έργου να είναι διαφορετική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

  Πανελλήνια διάκριση του 2ου Δ.Σ. Καλυθιών στον μαθητικό διαγωνισμό σχολικής εφημερίδας, που διοργάνωσε ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός “ΟΡΙΖΟΝΤ...