25 Ιουν 2012

ΒΡΑΣΤΟΛΟΪΣΤΕΙΤΕ....


Γράφει ο εκπαιδευτικός Κώστας Πολυχρονάς στο blog kalithieskamaritses.blogspot.com




Γνωρίστε το βάθος της καλυθενής ψυχής, όπως το «έρμεξα» από τα χείλη δύο μεγάλων δασκάλων του τόπου μας, «Του Μίχαλου του Παωνιού και του Κώστα του Φωτάκη»!
Παρέα ο «Γιώρκος το Παπαάκι», ο πρωτοπόρος του εμπορίου των κατταβενών αγρών και άξιος μουσικός σύντροφος του «Φλεαρκιού,του Μιχάλη Μαλωίνα, του Σάββα του Σαββάκη, του Ναστάση του Γουδή, του Σάββα Ταχραμάνη, του Γιώργου Πολυχρόνη, του «Στεργαλά»,του «Ντωνιού Ταχραμάνη», του Κυριάκου Σαρίκα, του «Γλάρου», όπως «τον ε ξέρουμε» και προσέξετε καλά ,το παρατσούκλι το κατάκτησε, επειδή ήταν πολύ καλός στο κλαρίνο, «που στις Καλλdιθκιές λέμεν το γλαρίνο»!
 «Φοούμαι  πως ε  ξεχάννω» κι άλλους παραδοσιακούς μουσικούς μας.
Για το έργο των δασκάλων δε χρειάζεται να αναφέρω πολλά, γιατί είναι γνωστή η προσφορά τους στο χώρο της εκπαίδευσης , της τεχνολογίας, της αρχαιολογίας , του ιστορικού προβληματισμού για την ιδιαίτερη πατρίδα μας.
 Μου «βγήκε» η ερώτηση: «Τούνους είσαι;», όπως μας ρωτούσαν τότε οι παππούδες κι έγινε αφορμή να ζήσουμε πρωτόγνωρες συγκινήσεις.
 Νομίζω ότι σχεδιάσαμε στη δροσιά της πλατείας ένα καλυθενό πίνακα περηφάνιας για τους πρωτοπόρους προγόνους μας!
Πάρετε θέση στο καλυθενό «κούμελλο»!
« Βραστολοϊστείτε και συνειμπάλετε την αθραλάκη», ιερή παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές!
 "Αν εμίλησεν κανάς λdιάκι κουτσουλdά, α του τα πείτε. Εβώ είπα τα"!
 
 Το σημερινό «βραστολόισμα»  το αφιερώνω στα μέλη των πολιτιστικών μας συλλόγων, ο Φάρος και η Τερψιχόρη, για τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλουν  στη διάδοση και προβολή των παραδοσιακών μας αξιών, σε μια ομολογουμένως δύσκολη συγκυρία.
 Πρέπει να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τους πανεπιστημιακούς μας,…. αν και πρέπει να μας ευχαριστήσουν, που ταξίδεψαν στο ανθισμένο περιβόλι του «πάππου και της μάμμης κι εφάασιν τσακκιστές ελκιές και κρομμί»!
  «Α μην ε ξεχάσω και το χάντρο»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ

Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, της Διεύθυνσης της Α' Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και της εξέ...